top of page
Tamar Arbel-Elisha

על הפסקות ביצירה


עבר כבר חודש מאז חזרתי מטוסקנה ועדיין לא חזרתי לצייר. 

פעם הפסקות כאלה היו מדאיגות אותי. מיד הייתי נלחצת ושוקעת במחשבות ובחששות שאולי איבדתי את זה… היום אני מקבלת את ההפסקות האלה באהבה. והשנה הזו הייתה רוויית הפסקות.

 

לפעמים הפסקות נובעות ממצב רוח ירוד, לפעמים דווקא ממצב רוח טוב במיוחד (זה הרי דבר ידוע שדכדוך עושה טוב ליצירה :)). לפעמים הפסקות ביצירה נובעות מכך שלא שורה על האמן ה״מוזה״, ולפעמים זו איזושהי התכנסות כזו שבה לא מתרחשת יצירה בפועל אבל ישנה התבשלות פנימית. אולי לפני שינוי, אולי לפני פרויקט חדש. 


השוואה יפה לסיטואציה הזאת היא שלכת (ואולי זה לא מקרי שעכשיו סתיו??)

השלכת היא תהליך חיוני להישרדותו והתפתחותו של העץ. ונכון, אני יודעת שלא כל העצים עומדים בשלכת. אני משערת שגם לא כל האמנים חווים הפסקות ... אבל מעניין להתבונן בסיבות לנשירת העלים עם המחשבה על ההקבלה לעולם היצירה.

 

1. שמירה על אנרגיה: העץ נכנס למצב של מנוחה כדי לשמור על אנרגיה. בחורף, כאשר תנאי מזג האוויר קשים ואספקת המשאבים מצטמצמת (כמו מים ושמש), העץ עוצר תהליכים שדורשים אנרגיה רבה, כמו הפקת כלורופיל בעלים. זה מאפשר לו לצבור כוחות לאביב, כשהוא יפרוץ מחדש ויצמח.

 

2. הגנה מהקור: העלים מהווים שטח חשוף שעלול לגרום לאובדן מים דרך אידוי ולהקפאת נוזלים בתאיהם. על ידי השלת העלים, העץ מגביל את החשיפה לקור וליובש ושומר על הלחות בגזע ובשורשים שלו.

 

3. תהליך ניקוי וריפוי: נשירת העלים מאפשרת לעץ לחדש את עצמו. העלים הישנים עשויים להוות עומס, ומסירים אותם כדי לפנות מקום לצמיחה חדשה ובריאה יותר.

 

4. הכנה לפריחה מחודשת: התרדמה בחורף אינה חוסר פעילות מוחלט, אלא שלב של הכנה לפריצה מחודשת. בתוך הגזע והשורשים מתבצעים תהליכים פנימיים של אגירת חומרים מזינים והכנת ניצנים לעונה הבאה.

 

ההפסקה ביצירה אינה סתם ריקנות או בטלה, אלא חלק חשוב מהמעגל היצירתי, בדיוק כפי שהעץ נכנס לתקופה של רגיעה כדי לחזור חזק ומלא יותר בעונה הבאה.


אני רוצה לקוות שההפסקה הפעם היא סוג של הבשלה פנימית. ימים יגידו.

コメント


  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
bottom of page